Je bent hier:

Blog

blogstrategies 0

 

Oktober 2016

In augustus ben ik bevallen van mijn 2e zoon genaamd Zeth. De afgelopen tijd had ik geen energie en tijd om de website bij te werken. Vanaf vandaag hoop ik dat weer op te kunnen pakken. Doordat de CAO bepaald dat ik al mijn vakantieweken terug krijg (6 weken zomervakantie en 1 week herfstvakantie) hoef ik pas weer op 5 december te werken. Ook dit schooljaar krijg ik groep 1. Ik start dus met thema kerst en daarna is het alweer kerstvakantie. In 2017 hoop ik weer een hoop leuke en nieuwe dingen toe te kunnen voegen aan de website.

 

Mei 2015

Eerst 2 weken meivakantie gehad. Heerlijk genoten van het mooie weer! Nu starten we met het dyslexieprotocol en de Cito's. Ik ben zo benieuwd hoe de kinderen het gaan doen. Ook werken we over een nieuw thema van onderbouwd; dieren. We gaan ons richten op de dierentuin. De kinderen reageerden heel erg enthousiast toen ik dit vertelde. 

 

April 2015

Het thema restaurant zit er weer op. Deze staat nu ook online! Dit thema is ook uitgewerkt op de vierkeerwijzer manier. We hadden onze poppenhoek zelfs omgetoverd tot een restaurant. Hier werkten verschillende mensen zoals de kok, de chefkok, de serveerster en de ober. Ook konden er vier gasten per keer komen eten. (Rollenkaartjes en het gelamineerde eten zijn allemaal te vinden op kleuteridee.nl) En wat is nu leuker om na aanleiding hiervan op bezoek te mogen in een écht restaurant. Wat een geluk dat de oom en tante van een kindje uit de klas in het restaurant van Boode in Bathmen werken en dat we daar op bezoek mochten komen. Inmiddels hadden we het er in de klas al vaker over gehad. De kinderen waren dan ook dolenthousiast toen het eindelijk zo ver was. Met 9 auto’s zijn we die kant op gegaan. Eerst mochten we een kijkje nemen in de keuken. Daar hebben we een echte kreeft gezien. En er was zelfs iemand die hem ook durfde aan te raken! Ook mochten we in de koelcel. Brrr… wat was dat koud! Er waren zelfs 8 kinderen die met de deur dicht erin durfden te blijven staan. De kinderen hadden vragen bedacht voor de kok. Zoals bijvoorbeeld:

- Staat er ook pizza op de menukaart?

- Welke kleren moet je aan als kok?

- Hoeveel pannen hebben jullie? 

En waet je wat het gekke was, de kok had helemaal geen koksmuts op? Hij zegt dat het veel te warm is om deze de hele dag op te hebben! 

 

Maart 2015

De voorjaarsvakantie zit er weer op en we starten weer met een nieuw thema. Thema Boerderij is aan de beurt. Ook dit thema heeft een opfrisbeurtje gehad en is op de vierkeerwijzer  manier uitgewerkt. Ik ben enhousiast, nu de kinderen nog... 

 

Februari 2015

 Ik merk dat de rust weer is terug gekeerd in de groep. De kinderen zijn aan mij gewend en ik leer de kinderen steeds beter kennen. Ze hebben allemaal een vaste plek in de kring gekregen en een vast plek aan tafel. Dit voor de rust in de groep, waar alle kinderen baat bij hebben. Op maandag en woensdag starten we in de kring. Op dinsdag en donderdag starten we aan tafel. Ik heb voor deze dagen een vast doordraaisysteem bedacht wat betreft de ontwikkelingsmaterialen, spelletjes en werkjes die aan bod komen. En dit werkt top! 

 

Januari 2015

Ik ben weer gestart. Dit jaar heb ik een groep 1 met 30 kinderen. Ik merk dat dit best pittig is. Eerder hadden we combinatiegroepen 1/2. De kinderen van groep 2 konden helpen waar nodig. Nu moet je het in het begin écht helemaal zelf doen als juf, omdat de kinderen van groep 1 nog niet weten hoe alles gaat. Omdat ik natuurlijk 3 maanden met zwangerschapsverlof ben geweest moet ik alles weer naar mijn eigen hand zetten. Ook dit is nog best een kluif. Maar we komen er wel.

 

December 2014

Een mindmap is leuk, maar wie weet precies hoe je die gebruikt in je leerproces?

Ik vind dit heel handig voor het opzetten van een thema. Op deze manier kom je gauw tot de conclusie wat de beangrijkste elementen zijn en wat dus zeker aan bod moet komen in je lessen. Voor meer informatie:

http://www.bazalt.nl/index.php?option=com_acymailing&ctrl=archive&task=view&mailid=294&key=9PKuvjm7&subid=12228-65e55a0f28748dc9bd21b74adb235e62&tmpl=component

 

November 2014

Er zit een groot gat in mijn bloggen... Tijdens mijn zwangerschap heeft de website een tijdje stil gelegen. Maar nu gaan we er weer vol tegen aan! Ik heb er ook zin in. In januari start ik weer met lesgeven.

 

November/december 2013: Het gebruik van de presentatiestip!

Kinderen laten geweldige dingen zien! Inmiddels zijn we gestart met het thema Sint. Wanneer kinderen iets bijzonders hebben gedaan, gemaakt, ontdekt, etc... mogen ze dit aan de kinderen presenteren. Ze gaan aan het eind van de werkles op de groene stip staan en mogen het aan de rest van de klas vertellen of laten zien. Kinderen zijn erg geboeid en willen graag op de stip staan! Er waren 23 kinderen die in de bouwhoek de pakjesboot hadden gemaakt. Zij wilden dit graag aan de klas laten zien, maar eerst moesten ze er uitgebreid over vertellen!  

 

November 2013: Start thema herfst 4xwijzer

Het thema herfst draaien we natuurlijk ieder schooljaar. Maar nu voor het eerst op de manier van 4xwijzer. We werken vanuit de 8 verschillende intelligenties. Door 4xwijzer merken we dat we meer de verdieping in gaan wat betreft lesstof en hoeken. We denken meer vanuit de wereldoriëntatie. Kinderen vinden het geweldig! De drie vragen die de kinderen aan het eind van dit thema moeten kunnen beantwoorden zijn:
1. Wat gebeurt er met de bomen in de herfst?
2. Wat doen de dieren in de herfst?
3. Wat voor een weer is het in de herfst?

 

Oktober 2013: Vernieuwde website en verhuizing school

Een geheel vernieuwde website. En wat ben ik trots... Met natuurlijk wel wat hulp van mijn broer! 
Nu mijn site nog promoten... Ik ben al een tijdje lid van Twitter voor mijn website en ik heb nu ook een 'juffenpagina' op Facebook.
Ik krijg steeds meer volgers, en wat is dat leuk!

Op dit moment zitten we met onze school midden in een verhuizing. We krijgen een hele mooie nieuwe school.
Een extra druk is op dit moment alles op het gebied van ICT. We maken de overstap van Heutink naar QL-ICT, een nieuwe netwerk, alle digiborden moeten verhuisd worden. Bij de kleuters krijgen we nieuwe touch-screen borden :-), i.p.v. 3 nu 2 vaste pc's achter in de klas. En... als alles naar behoren werkt na de herfstvakantie komt de volgende stap: het aanschaffen van tablets/notebooks.

Maar nu eerst... 5 dagen rust! En dan vol er tegen aan want over 1 week moet alles in de nieuwe school ingericht zijn zodat maandag 27 oktober de grote opening plaats kan vinden! Zin in!!

 

September 2013: De kanjertraining

Of het nou om verlegen, bange of stoere kinderen gaat: in elk kind schuilt een kanjer.

Wij werken hier nu 1 volledig schooljaar mee en je merkt dat kinderen goed naar elkaar kunnen benoemen welk soort gedrag ze laten ze en beter uit kunnen leggen waarom iemand moet stoppen i.p.v. alleen maar 'Stop,hou op' te roepen.

 

Augustus 2013: 4 x wijzer

Veel scholen werken met de principes van de meervoudige intelligenties ontwikkeld door de Amerikaanse onderwijspsycholoog Howard Gardner. Hij onderscheidde 8 verschillende type intelligenties, waarvan elk individu zijn of haar specifieke voorkeuren ontwikkelt. Volgens Marco Bastmeijer, schooladviseur en M.I. expert, zijn deze inzichten nog steeds actueel. Hij ontwikkelde de op M.I. gebaseerde onderwijsmethode ‘Vier Keer Wijzer’ en zet hier de 8 intelligenties van Gardner hier nog eens even op een rij.

http://www.leraar24.nl/api/video/3376/embedded

Vorig schooljaar hebben wij 2 thema's op de 4xwijzer manier vormgegeven. Bij de kleuters hebben wij gewerkt met thema de ruimte en thema familie. Dit schooljaar worden dit 4 thema's. We hebben er nu voor gekozen om de seizoenen (thema herfst, winter, lente en zomer) uit te werken tot een 4xwijzer thema. Bij de groepen 3 sluiten ze aan bij de methode VLL. Zij starten bijvoorbeeld met het thema bos. De groepen 4 werken met een eigen gekozen thema en de groepen 5 t/m 8 starten dit jaar met geschiedenis volledig volgens 4xwijzer te doen.