Je bent hier:

Video's en materiaal voor het praktijkonderwijs

 

Theaterlezen

Theaterlezen is een samenleesvorm waarin kinderen met elkaar een tekst lezen vanuit een personage. Het herhaald oefenen is effectief, vooral voor zwakke lezers, en bevordert het vloeiend lezen. In deze video vertellen een dyslexiespecialist, een logopedist en een bibliotheekconsulent hierover. In de film zie je bovendien kinderen op school en thuis oefenen en optreden.

 

 

De gouden weken

Een goed begin is het halve werk! Dit geldt zeker voor de groepsvorming aan het begin van het schooljaar. De eerste weken van het schooljaar zijn cruciaal voor het creëren van een fijne sfeer in de groep. Leerlingen verkennen elkaar, de leerkracht en de regels en ook het groepsvormingsproces begint na een vakantie weer helemaal opnieuw. De leerkracht speelt in deze fase een essentiële rol. Hoe maak je nu samen met kinderen een goede start van het schooljaar? En hoe stimuleer je een positieve groepsvorming waar je een jaar lang plezier van hebt? 

 

 

De kanjertraining

Of het nou om verlegen, bange of stoere kinderen gaat: in elk kind schuilt een kanjer.

 

 

Beeldend vermogen bij kinderen

Meer aandacht besteden aan vrij experimenteren met materiaal.

Wanneer je een groep ½ van de basisschool binnenloopt, zie je vaak vijfentwintig spinnen in een groot web of vijfentwintig vrijwel identieke sneeuwmannen op een rij. Enkel de kleur van de sjaal verschilt. Dit zijn de zogeheten werkjes, die kinderen maken door stapsgewijs iets na te doen. Als leraren iets meer aandacht besteden aan de kwaliteit van beeldend onderwijs, maken kinderen in korte tijd grote sprongen in de ontwikkeling van hun beeldend vermogen.

Volgens Jos van Onna (auteur van het boek Laat maar zien, een didactisch handboek voor beeldend onderwijs) kan de ontwikkeling van jonge kinderen stagneren als het werk met beeldend materiaal te veel blijft bij het maken van werkjes. Toch laat meer dan de helft van de leraren de leerlingen regelmatig allemaal dezelfde werkjes maken. Deze leerlingen krijgen weinig ruimte om te onderzoeken eigen keuzes te maken. Ze mogen slechts pseudo-keuzes maken, zoals de kleur van de sjaal van de sneeuwpop. Het enige verschil is vaak de netheid waarmee het een en ander is uitgevoerd. Hiermee ontneem je leerlingen het beeldend proces.